Podium-/studiotechnicus Allround niveau 4
Crebonummer: | 25798 |
Leerweg: | BOL |
Niveau: | 4 |
Duur opleiding: | 3 jaar |
Startdatum: | aug/sept |
Locatie: | De Herman Brood Academie is gevestigd op Australiëlaan 23 in Utrecht. |
Podium- en Studiotechnicus Licht & geluid
Achter elk tof festival of concert zit goede geluidstechniek. Achter elke cd track een studiotechnicus. Wil jij in de muziekindustrie aan de slag, maar dan achter de schermen? Misschien is dan de opleiding Podium-/studiotechnicus wel iets voor jou!
Over de opleiding Podium-/studiotechnicus allround niveau 4
Geen enkel popconcert, dance-event of festival kan zonder licht- en geluidspecialisten. Zie jij jezelf dat al helemaal regelen? Tijdens deze opleiding leer je de kneepjes van het vak om straks een professional te worden. Het kan zijn dat je gefascineerd bent door lichttechniek, geluidstechniek of studiotechniek. Wat bepaalt het podiumbeeld, de klank en de productie van een act? Zie je jezelf achter de knoppen tijdens een show? Achter de tafel bij een opname? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven. Na een gezamenlijk basisprogramma, met daarin licht-, geluid- en studiotechniek, specialiseer je je -wanneer je doorstroomt naar niveau 4- als licht-, live- of studiotechnicus. De keuze voor een specialisatie maak je aan het einde van het tweede studiejaar. Het derde jaar ben je volledig bezig met de specialisatie en ga je de diepte in.
Bij de opleiding krijg je vakken als lichttechniek, geluidstechniek en studiotechniek, waarbij theorie wordt afgewisseld met de praktijk. Daarnaast krijg je vakken als popvisie (toegepaste muziekgeschiedenis), natuurkunde en onderhoudstechniek, maar ook over ondernemerschap. Vanzelfsprekend krijg je ook Nederlands, Engels en rekenen. Een groot gedeelte van de technieklessen vindt plaats bij diverse poppodia en geluidsstudio’s in Utrecht. In het eerste jaar loop je diverse korte stages, om te ontdekken wat bij jou past. In het tweede en derde jaar loop je een half jaar fulltime stage.
Het uitgangspunt van de Herman Brood Academie is realistisch leren. Het docententeam bestaat uit professionals die zelf middenin de popmuziekwereld staan. Op de academie hebben we onze eigen praktijkruimten waar je kunt oefenen met de techniek. We gaan ook regelmatig op bezoek bij poppodia in Nederland. Samen werken we aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je docent loopbaan en burgerschap is ook je studieloopbaanbegeleider.
Belangrijke vakken binnen deze opleiding
- Geluidstechniek
- Lichttechniek
- Studiotechniek
- Roadproof
- Popvisie
- Natuurkunde
- Onderhoudstechniek
- Business
Kerntaken
- Productie realiseren
- Productie technisch voorbereiden
- Productie voorbereiden
Iets voor jou?
- Je hebt een goed gevoel voor techniek
- Je bent stressbestendig
- Je bent creatief
- Je bent communicatief/sociaal
- Je bent bereid om op niet reguliere tijden te werken
- Je houdt overzicht
Drie onderdelen
Het onderwijs op de HBA is opgebouwd uit drie onderdelen:
1) ondersteunend beroepsonderwijs
2) algemeen beroepsonderwijs
3) specifiek beroepsonderwijs
De eerste twee onderdelen worden aangeboden aan alle studenten van alle opleidingen. Het ondersteunend beroepsonderwijs bestaat uit Nederlands, Engels, rekenen en career development. Bij career development staat je persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. De docent is ook je studieloopbaanbegeleider die je gedurende het studiejaar hierin begeleidt.
Het algemeen beroepsonderwijs bestaat uit onderwijsactiviteiten die je kennis en inzicht in de muziek(sector) vergroten. Denk hierbij aan popvisie en business.
Het specifieke beroepsonderwijs bestaat uit een op maat gemaakt traject voor de opleiding.
Muziek centraal
De HBA biedt een leeromgeving waarin de dynamiek van en processen in de popmuziekwereld al werkelijkheid is. Centraal staat de muziek die in verschillende contexten wordt gemaakt. Om van die muziek daadwerkelijk een product te maken (live op het podium of in de studio), vervullen de studenten van alle opleidingen diverse functies, zoals dat in de professionele wereld gebruikelijk is.
Praktijk
Het uitgangspunt van de Herman Brood Academie is realistisch leren. Het docententeam bestaat uit professionals die zelf middenin de popmuziekwereld staan. Op de academie hebben we onze eigen praktijkruimten waar je kunt oefenen met de techniek. We gaan ook regelmatig op bezoek bij poppodia in Nederland.
Waardering
Podium- en studiotechniek van de HBA op alle niveaus topopleiding, de hoogst genoteerde opleiding van Nederland, voor het zoveelste jaar op rij.
In het tweede en derde studiejaar loop je bij een externe organisatie fulltime stage (18 weken, 32 uur per week). In de afgelopen jaren heeft de HBA een uitgebreid netwerk opgebouwd met theaters, festivals, poppodia en studio’s die een stageplek kunnen bieden. De BPV-coördinator helpt je hierbij. Het streven is wel dat je zelfstandig een stageplek zoekt.
Wat kun je met een diploma Podium-/studiotechnicus Geluid met als specialisatie: live of studiotechnicus
Als technicus ben je vaak als zelfstandig ondernemer werkzaam voor acts en artiesten. Daarnaast kun je werkzaam zijn bij verhuurbedrijven voor geluid en licht, popzalen, theaters, tv-studio’s of andere facilitaire mediabedrijven. Doorleren kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleidingen Muziektechnologie, Audiodesign of Theatertechniek.
Vaak gekozen vervolgstudies
Met je diploma niveau 4, kun je doorstromen naar:
- Hbo Audio design
- Hbo Muziektechnologie
- Hbo Theatertechniek
Je kunt je vanaf 1 december aanmelding voor de opleiding. Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:
-
- Een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO of
- Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of
- Een diploma mbo niveau 2 of 3
Toelatingsprocedure
Om te kunnen starten met de opleiding podium/studiotechniek moet je de onderstaande stappen volgen.
Stap 1: Je meld je via onze website aan.
Stap 2: We sturen je vervolgens een link, waarmee je verder kunt werken aan je online aanmelding. Hierbij vragen we jou onder andere om een digitaal doorstroomdossier en een profielfoto. Verder is er een korte vragenlijst waarmee jij je motivatie en ambitie verder kunt onderbouwen. Met het beantwoorden van de vragen en het uploaden van de opdracht geef je ons een duidelijk beeld van jezelf.
Je hebt hiervoor tot en met 30 april 2022 de tijd.
Stap 3: We beoordelen je aanmelding en op basis daarvan nodigen we je eventueel uit voor een adviesgesprek in de periode van december tot en met mei. Na dit gesprek geven we jou ons studieadvies. Als je aanmelding compleet en duidelijk is, word je meteen geplaatst.
Je krijgt uiterlijk 20 mei 2022 bevestiging of je geplaatst bent.
De plaatsingsdagen zijn op 10 en 17 juni.
Op een van deze twee dagen ben je bij ons op school om de formele zaken te regelen en je klas te ontmoeten.
Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.
Aanschaf van een laptop
Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: Laptop Eisen
Studentenreisproduct
Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.
Studiefinanciering
Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.
* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Podium-/Studiotechniek
Studiecoördinator
Roeland van den Beemd
Studiotechniek
Silvia Vermeulen
Jordi Langelaan
Theun Supheert
Live Geluidstechniek
Niels Jonker
Jacques de Haard
Pieter Kop
Juliaan Slembrouck
Lichttechniek
Mark Tober
Pieter van der Veeken
Erik de Wild
Roadproof @ Work (projectonderwijs)
Michiel van Iersel
Marco Martens
Larry Kendrick
Roeland van den Beemd
Popvisie
Mike B
Natuurkunde & Onderhoudstechniek
Erik Spanjers
Roeland van den Beemd
SLB (studie loopbaan begeleider)
Anke Mulder – van Heugten
Marco Martens
Mike B
Jacques de Haard