Music industry professional (MIP)

Crebonummer: 25199
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: aug/sept
   
Locatie: De Herman Brood Academie is gevestigd op Australiëlaan 23 in Utrecht.
Aanmelden
Music Industry Professional
Deze opleiding doorsturen

Wil jij de muziekindustrie in? Niet op het podium, maar achter de schermen? Wil jij al je energie stoppen in het succesvol maken van artiesten en acts? De opleiding Music industry professional bij de Herman Brood Academie is de perfecte opleiding voor een loopbaan als (band/tour) manager, boeker, organisator of programmeur.

  • De opleiding
  • LOLA
  • Na de opleiding
  • Toelating & aanmelden
  • De kosten
  • Team MIP

Over de opleiding Music Industry professional (MIP)

Achter de schermen van de culturele sector is er vaak een heel team werkzaam dat de zakelijke en productionele kant regelt. Ben jij gefascineerd door popmuziek? Wil jij al je energie stoppen in het succesvol maken van artiesten en acts?
Zie jij jezelf als boeker een artiest ‘verkopen’ aan podia en festivals? Wil jij een artiestenmanager ondersteunen bij het uitvoeren van plannen voor hun artiesten? Of ben je zelf juist graag actief in deze rol? Help jij mee bij de productie van de release van een track of evenement? Wil jij werken bij een festival of poppodium? Of heb je altijd de droom gehad om bij een muzieklabel aan de slag te gaan? Dan ben je bij de in Nederland unieke opleiding Music Industry Professional van de HBA aan het juiste adres.

In de driejarige opleiding Music Industry professional (MIP) leer je jezelf en je drijfveren beter kennen. Je leert over hoe de muziekindustrie werkt, over de promotie van artiesten en het organiseren van optredens en festivals. Realistisch leren is het uitgangspunt van de HBA, het gaat niet er niet om hoe goed je bent, het gaat erom hoe goed je wilt worden. Je werkt niet alleen fictief, jouw plannen voer je echt uit en je moet daarbij leren vallen en opstaan. Vanaf het eerste jaar bouw je al aan je CV. Daarbij word je ondersteund door ons docententeam dat zelf middenin de muziekwereld staat.

Tijdens je opleiding leer je ook de juiste skills te ontwikkelen om in jezelf in deze bijzondere industrie staande te houden. We gaan aan de slag met skills als samenwerken, hoe je jezelf presenteert, hoe je je ideeën omzet naar echte plannen maar ook waar je grenzen liggen en hoe je al je activiteiten organiseert. Je krijgt les van branche professionals en zult ook veel professionals uit de muziekindustrie tegenkomen tijdens je lessen en buitenschoolse projecten.

Iets voor jou?
• Je hebt een sterke affiniteit met popmuziek
• Je bent ondernemend en leergierig
• Je bent stressbestendig
• Je wilt goed samenwerken

Toelichting onderwijs van de opleiding MIP

Jaar 1
Het eerste jaar van de opleiding bieden we iedereen een basis met kennis over alle bedrijven in de industrie en gaan we werken aan je professionele skills.

Jaar 2
Je gaat je dan meer specialiseren door een oriënterende BPV-periode (stage) aan het begin van het jaar, waarna je je gaat richten op één van drie afstudeerroutes, te weten:

• Artist Management (auteursrecht, artiesten planning, label en publishing)
• Creative (marketing, branding, conceptontwikkeling, vormgeving)
• Live (productie, stage- en artistmanagement, boeken en programmeren)

Jaar 3
Je vervolgt jouw gekozen afstudeerroute en sluit je die af met een eindstage in het laatste half jaar.

Belangrijke vakken zijn:

• Music Industry
In de vakken Music Industry belichten we de verschillende bedrijven uit de industrie, leggen we uit wat de belangrijkste processen zijn die binnen deze bedrijven plaatsvinden en welke mensen hier werken.

• LOLA Skills
Bij LOLA Skills ontvangen we échte casussen vanuit het werkveld en gaan we hier in groepen een antwoord op vinden. Naast veel kennis over de industrie leer je essentiële zaken rondom projectplanning, samenwerken en je beroepshouding.

• LOLA
Bij LOLA ga je aan de slag met verschillende projecten die we echt gaan uitvoeren. Denk hierbij aan bijv. HBA On Tour of wellicht je eigen voorgestelde idee als De Broodcast of Auxi!

• Seven Habits (of Highly Effective People) en Creative Culture
Niet alleen kennis over de industrie maakt je een goed beroepsprofessional. In de vakken Seven Habits en Creative Culture leer je de bedrijfscultuur van de industrie beter kennen en hoe je hier mee om kunt gaan. We gaan je leren hoe je je leven georganiseerd inricht, hoe je tijd en energie tegenover ambitie kunt zetten en hoe je je grenzen bewaakt zodat je een duurzame carrière kunt bouwen.

• Career Planning
Tijdens de lessen Career Planning stel je eigen doelen en heb je tijd om hier met een coach aan te werken. Je krijgt dus de ruimte om je eigen activiteiten op de opleiding verder te ontwikkelen waarbij je bij moeilijkheden of vragen ondersteund wordt.*

• Create Your Own School (CYOS)
Tijdens dit unieke onderwijs gaan we aan de slag om samen te beslissen wat de moeite waard is om te leren. Wellicht vindt je onderwerpen lastig of onderbelicht. Of is het interessant om te horen wat je medestudenten voor expertise hebben? Of geven we je masterclasses vanuit de branche om in te zoomen op een bepaald onderwerp. Samen bepalen we welke onderwerpen relevant zijn en hoe we hier vorm aan gaan geven.

Kansen
De afgelopen jaren zijn Music Industry Professional studenten na afronden werkzaam gegaan bij bedrijven als o.a. SONY/ ATV, Protocol Records, MOJO Concerts, Revealed Recordings, Noah’s Ark, TivoliVredenburg, EKKO, Suburban Records, 3S Music Management, Tim van der Zalm Producties, Friendly Fire en V2 Records. Daarnaast is een groot aantal van onze studenten als zelfstandige actief in de branche.

Kerntaken
Gedurende het onderwijs ben je in het bezig te werken aan je MBO 4 Mediamanagementdiploma. Gedurende het onderwijs werk je daarom aan de volgende kerntaken:

• Je levert een bijdrage aan de verkoop van mediaproducten;
• Je bereidt een mediaproductie voor;
• Je coördineert de mediaproductie.

Het onderwijs op de HBA is opgebouwd uit drie onderdelen:
• ondersteunend beroepsonderwijs
• algemeen beroepsonderwijs
• specifiek beroepsonderwijs

De eerste twee onderdelen worden aangeboden aan alle studenten van alle opleidingen. Het ondersteunend beroepsonderwijs bestaat uit Nederlands, Engels, rekenen en Career Development. Bij Career Development staat je persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. De docent is ook je personal coach die je gedurende het studiejaar hierin begeleidt.

Het algemeen beroepsonderwijs bestaat uit onderwijsactiviteiten die je kennis en inzicht in de muziek(sector) vergroten. Denk hierbij aan het vak What’s Happening waarin we het dagelijkse belangrijke nieuws vanuit de industrie onder de loep nemen.

Het specifieke beroepsonderwijs bestaat uit een op maat gemaakt traject voor elke opleiding. De onderwijsactiviteiten voor de opleiding MIP zijn gericht op het vergroten van kennis over de culturele sector, het trainen van vaardigheden, het ontwikkelen van je netwerk en het uitvoeren van een groot aantal activiteiten in de praktijk.

Muziek centraal
De HBA biedt een leeromgeving waarin de dynamiek van en processen in de popmuziekwereld al werkelijkheid is. Centraal staat de muziek die in verschillende contexten wordt gemaakt. Om van die muziek daadwerkelijk een product te maken, vervullen de studenten van alle opleidingen diverse functies, zoals dat in de professionele wereld gebruikelijk is.

Een andere manier waarmee we zorgen voor relevant en realistisch onderwijs is door samen te werken met de professionele sector. We doen dit via ons eigen projectbureau LOLA, waarbij we op verschillende niveau’s actief zijn.

1. Intermediair voor inzet van studenten
LOLA kan incidentele aanvragen van externe partijen intern uitzetten richting studenten. Het gaat hierbij dan om betaalde aanvragen voor muziek, techniek en productieklussen. LOLA bemiddelt dan tussen de organisatie en de studenten. Een congres over talentontwikkeling en op zoek naar een goede live act? In dat geval is LOLA de intermediair en zet het deze vraag uit onder alle studenten.

2. LOLA projecten
Er kunnen in samenwerking met de sector ook eigen projecten worden geïnitieerd. Het doel hiervan is dat de studenten via (project)onderwijs daadwerkelijk in het toekomstige werkveld actief zijn. Dit kan door bijvoorbeeld voor een festival een secret stage te organiseren of door een tour met HBA langs diverse Nederlandse podia te organiseren (HBA on Tour). Een ander voorbeeld is de samenwerking met stichting Elektruck waarin studenten dance workshops geven aan leerlingen van middelbare scholen. Denk verder aan werkzaamheden als technische productie, stage management of artist handling bij podia en festivals.

3. Samenwerking met de Herman Brood Academie
In andere gevallen gaat LOLA uit naam van de Herman Brood Academie samenwerkingen aan met partners. Deze samenwerking moet vanzelfsprekend voor beide partijen zinvol zijn.

Geïnteresseerd in een samenwerking? Op zoek naar technische, muzikale of organisatorische ondersteuning? Mail naar [email protected].

Wat kun je met een diploma Music industry professional (MIP)

Als Music industry professional zul je vaak werkzaam zijn voor zelfstandig ondernemers en organisaties in de industrie. Als je je specialiseert in de live-markt ben je vooral actief als tourmanager, productiemanager of boeker. Als je je specialiseert in de ondersteuning van artiesten en hun producten, ben je vooral actief bij platenmaatschappijen of artiestmanagement als medewerker van artiestenmanagers, productmanager, assistent A&R, medewerker promotie & marketing of sales & distributie. Ook kun je artiesten en acts ondersteunen in de rol van artiestenmanager of artiesten die actief zijn als selfmanaged artist en zoveel mogelijk in eigen beheer producten op de markt positioneren. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleiding International event management of Muziekmanagement.

Doorstromen

  • Hbo International event management
  • Hbo Muziekmanagement (diverse opleidingen)

Je kunt je vanaf 1 december aanmelding voor de opleiding. Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

    • Een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO of
    • Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of
    • Een diploma mbo niveau 2 of 3

Numurus fixus
In schooljaar 2022-2023 mogen er maximaal 75 studenten met de opleiding starten.

Versnellen

Het is mogelijk om de opleiding te versnellen. Studenten die de opleiding willen versnellen, moeten aan aanvullende eisen voldoen als zij voor dit versnellingstraject in aanmerking willen komen. Tijdens de instroomprocedure beoordelen we of je in aanmerking komt voor het versnelde traject.

De aanmeldprocedure van de opleiding ziet er als volgt uit:

Stap 1  – Je meldt je via onze website aan.
Stap 2 – Vervolgens sturen we je een link, waarmee je verder kunt werken aan je online aanmelding
Stap 3 – Je hebt uiterlijk tot en met 30 april de tijd om je dossier compleet te maken.
Stap 4 – Je ontvangt een uitnodiging voor een individueel gesprek met een aantal docenten (20 minuten). Dat gesprek voeren we online via Teams. De individuele gesprekken vinden plaats vanaf maandag 9 mei tot en met vrijdag 13 mei. Via de e-mail krijg je een uitnodiging.

Kennismaken & beoordeling opdracht
Tijdens het 20-minuten gesprek zoals beschreven in stap 5 doen we het volgende:

  1. Kennismaking met elkaar.
  2. We bespreken de thuisopdrachten die je voor geüpload hebt. Zo krijgen wij een beeld van je werkzaamheden, ambitie en netwerk. We hebben de opdracht vooraf bekeken en stellen jou daar vragen over.

Na het individuele gesprek hebben we een goed beeld van wie je bent, wat je doet en wat je ambitie is. Als na het gesprek blijkt dat starten in het versnelde traject voor jou het meest geschikt is, dan ben je verzekerd van een plek. Anders kom je op de lijst om geloot te worden voor plaatsing. Gedurende de opleiding blijven we samen monitoren wat de beste route voor jou is.

 

De plaatsingsdagen zijn op 10 en 17 juni. 

Op een van deze twee dagen ben je bij ons op school om de formele zaken te regelen en je klas te ontmoeten. 

Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: Laptop Eisen

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Studiecoördinator
Rob van der Veeken (LOLA Skills en marketing)

Branchedocenten
Roy Maenen (artist management, Core: Management en LOLA Projectonderwijs)
Karsten Kalma (Core: Live, Feestje en BPV)
Ingmar Griffioen (What’s Happening?)
Anna Oosterling (Core: Creative, LOLA Skills)
Martijn Mannak (Boekers, Entrepeneur en LOLA Projectonderwijs )
Laura Vernooij (Seven Habits en Concept Denken)
Lotte ter Veen (Creative Culture)
Raisa Schouten (LOLA Projectonderwijs en Homebase)

Gastdocenten met o.a.
Waldo Volmer (Program Manager & Marketing Coördinator at GIGANT)
Michiel Schoonhoven (Founder & Director NXTLI)
Pim Lauwerier (Nine And A Half, FunX, Noah’s Ark)
Lisanne Middag ((Tour)manager at Maspeth Music (Matt Simons – USA))
Bing Berendsen (Founder Koninkrijk van Muziek)
Ginny Ramkisoen (Vacature Via Ginny, Ginny Werkt)
Floris Hulleman (Sony/ATV Music Publishing)
De Coöperatie
Dieuwertje Heuvelings (Spotify, A&R Arista Records NYC)
Noah Smits (Music Industry’s Online Marketing Specialist voor o.a. Armada, BMG, SPEC)

Communicatie
Marije van Bommel en Rogier van Houten

Engels
Laura Vernooij

Rekenen
Roeland van de Beemd

Studieloopbaanbegeleiding
Martijn Mannak
Anna Oosterling
Laura Vernooij
Karsten Kalma
Lotte ter Veen

 

Projecten

HBA on tour
HBA Homebase
EXF

Contact

Herman Brood AcademieAustraliëlaan 233526 AB Utrecht
[email protected]
  • Login
  • Contact
  • Homepagina
  • Over de Herman Brood Academie
    • Het onderwijs
    • FAQ
    • Logo’s
  • HBA’ers
  • Opleidingen
    • Artiest muzikant
    • Music Industry Professional
    • Podium-/studio­techniek
    • Cursus HBA Future
  • Nieuws
  • CLICKT.STUDIO
  • Agenda
  • Open Dag
  • Aanmelden
  • Broodtrommel
  • Samenwerken?
  • Contact
Herman Brood AcademieAustraliëlaan 233526 AB Utrecht
[email protected]