Artiest muzikant richting: dance
Crebonummer: | 25654 |
Leerweg: | BOL |
Niveau: | 4 |
Duur opleiding: | 3 jaar |
Startdatum: | aug/sept |
Locatie: | De Herman Brood Academie is gevestigd op Australiëlaan 23 in Utrecht. |
Muzikant dance
Maak jij je eigen tracks en wil je met jouw talenten in de toekomst geld verdienen als DJ of producer? In de opleiding Artiest muzikant richting: dance leer je alles wat te maken heeft met het produceren en uitvoeren van dansmuziek. Als je bereid bent heel hard te werken, dan vind jij vast je plek op de Herman Brood Academie!
Over de opleiding Artiest muzikant richting: dance
Tijdens de driejarige opleiding Artiest muzikant richting: dance krijg je allereerst skills lessen, waarbij je je muzikale en technische vaardigheden verder ontwikkelt.
Je bent tijdens de opleiding bezig om creatieve ideeën in muzikale producten om te zetten. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap, maar ook muziek georiënteerde theorievakken zoals popvisie, en muziektheorie. Stage loop je bij ons eigen leerbedrijf Toasted en examen doe je met een eigen show.
Alle docenten van de HBA zijn zelf professioneel actief in de muziekindustrie en zullen hun kennis, ervaring en netwerk met je delen.
We richten ons op alles wat te maken heeft met het produceren en uitvoeren van dansmuziek in de breedste zin. Van produceren met Logic en Ableton tot mixing, synthese en mastering. Ook de zakelijke kant van de industrie, het ondernemerschap en het optreden als DJ komen ruim aan bod.
Dit alles doe je door (samen met anderen) veel projecten te doen, die kunnen resulteren in een eigen repertoire, optredens, studio-opnames en andere producten zoals een website, videoclip, cd/dvd en/of merchandise.
Minstens zo belangrijk is dat je gedurende de opleiding bouwt aan een steeds groter professioneel netwerk.
Of je nou drum & bass, techno, EDM of hardstyle maakt, voor alle sub-genres is een plek. De opleidingen van de Herman Brood Academie staan zeer goed aangeschreven! Acts als Sluwe Vos, Julian Jordan, Pitchback, Steve Void, Luuk van Dijk, Navarra, Devin Wild, D-Sturb en Martin Garrix gingen je voor! Maar bijvoorbeeld ook acts als Mister and Mississippi, Rondé, Mr. Polska, Brownie Dutch en Je Broer zijn van de HBA afkomstig.
Belangrijke vakken binnen deze opleiding
- Business
- Discipline
- Rec Mode (Praktijkuren)
- Logic en Ableton
Kerntaken
- Je ontwikkelt en onderhoudt je vakmanschap.
- Je ontwikkelt een muzikaal product.
- Je treedt op en/of presenteert (released) een muzikaal product.
- Je verzorgt educatieve activiteiten.
Iets voor jou?
- Je hebt aanleg en talent: sinds je bent begonnen met muziek maken ben je er snel beter in geworden.
- Je bent muzikaal: je begrijpt muziek en komt zelf met muzikale oplossingen (bijvoorbeeld als je een partij zelf moet verzinnen).
- Je hebt iets te vertellen: je gebruikt muziek om je te uiten en iets van jezelf te delen met anderen.
- Je bent creatief: in de muziek, maar ook op andere vlakken kom je met originele ideeën en je denkt gemakkelijk out-of-the-box.
- Je hebt doorzettingsvermogen: je bent in staat om zaken aan te pakken en te organiseren om met je muziek verder te komen.
Drie onderdelen
Het onderwijs op de HBA is opgebouwd uit drie onderdelen:
- Algemeen beroepsonderwijs
- Ondersteunend beroepsonderwijs
- Specifiek beroepsonderwijs
Het algemeen beroepsonderwijs bestaat uit onderwijsactiviteiten die je kennis en inzicht in de muziek(sector) vergroot. Denk hierbij aan muziek- en cultuurgeschiedenis, de werking van de muziekindustrie en business.
Het ondersteunend beroepsonderwijs bestaat uit Nederlands, Engels, rekenen en career development. Bij career development staat je persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. De docent is ook je personal coach die je gedurende het jaar hierin begeleidt.
Het specifieke beroepsonderwijs bestaat uit een op maat gemaakt traject voor de opleiding Artiest muzikant richting: dance.
Artist development
Bij de onderwijsactiviteiten van de opleiding Artiest muzikant richting: dance staat Artist Development centraal. Je creëert en ontwikkelt op de HBA onder begeleiding tracks (Rec Mode). Je leert om ´do It yourself´ promotiemateriaal te ontwikkelen (logo, huisstijl, videoclip etc.) gebaseerd op een promotieplan (Business). Je krijgt ondersteuning in je eigen discipline en software (Ableton en Logic) en je gaat de confrontatie met de industrie aan tijdens de opleiding. Na het doorlopen van het programma heb je een act, repertoire, tracks, diverse (online) media/uitingen en een beginnend professioneel netwerk met personen en organisaties waarmee je samenwerkt.
Muziek centraal
De HBA biedt een leeromgeving waarin de dynamiek van en processen in de muziekwereld al werkelijkheid is. Centraal staat de muziek die in verschillende contexten wordt gemaakt. Om van die muziek daadwerkelijk een product te maken, vervullen de studenten van alle opleidingen diverse functies, zoals dat in de professionele wereld gebruikelijk is.
Praktijk
Daarbinnen werken de studenten van de verschillende opleidingen structureel samen. Realistisch leren is het uitgangspunt van de HBA, waarbij de docenten je wegwijs maken in wat het professionele werkveld van je vraagt. Het betekent ook dat je zoveel mogelijk in de echte praktijk leert.
Het docententeam van de HBA wordt daarom gevormd door professionals die zelf middenin de muziekwereld staan.
Muziekindustrie
Door verschillende muzikale producten te creëren, leer je ook zelf de (inter)nationale muziekindustrie kennen om daarin uiteindelijk jouw eigen plek te kunnen veroveren. Misschien geef je live shows met eigen repertoire, of creëer je muziek in opdracht (bijvoorbeeld remixen van een bestaande track, muziek voor een film of theaterstuk). Daarnaast kun je workshops, verzorgen, bijvoorbeeld op scholen, of je start een eigen lespraktijk.
De HBA en de sector: BPV
De HBA biedt relevant en realistisch onderwijs. Dat doen we op verschillende manieren. Studenten van de opleiding MIP en PODSTU lopen stage bij een organisatie in jaar 2 en 3. Dit heet BPV (beroepspraktijkvorming). Ze doen dit in een periode van 12 tot 18 weken, waarbij de HBA regelmatig een bijeenkomst organiseert waar alle studenten het leren op de stageplek bespreken. Een groot aantal organisaties in de Nederlandse muzieksector heeft op dit moment of in het verleden een of meer stagiairs van de HBA ontvangen. Ben je een organisatie en geïnteresseerd in een stagiair van de HBA? Mail dan naar [email protected].
De studenten van de opleiding Artiest lopen stage bij House of Knowledge. Ze krijgen daarmee de gelegenheid om activiteiten in de eigen beroepspraktijk te ontwikkelen en deze onder begeleiding van House of Knowledge uit te voeren. Dit kan variëren van het geven van workshops tot een tour met de eigen act in bijvoorbeeld de Popronde. Doel is dat de studenten alle relevante ervaringen in de eigen praktijk bij de opleiding onderbrengen.
Wat kun je met een diploma Artiest muzikant richting: dance
Na de opleiding Artiest muzikant richting: dance heb je de nodige kennis en ervaring in huis om zelf professioneel aan de slag te gaan. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de HKU, Codarts of de Rockacademie Tilburg.
Vaak gekozen vervolgstudies
- Codarts (Rotterdam)
- Rockacademie Tilburg
- De HKU
Besef wel dat alle opleidingen een eigen toelatingsbeleid voeren en het diploma van de Herman Brood Academie je geen directe toegang verschaft.
Je kunt je vanaf 1 december aanmelding voor de opleiding. Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:
-
- Een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO of
- Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of
- Een diploma mbo niveau 2 of 3
Extra toelatingseisen
De opleiding Artiest Muzikant hanteert een selectieprocedure. Docenten van de opleiding beoordelen je aanmelding op de volgende onderdelen: Skills, Creativiteit en Profiel. Op basis van de beoordeling word je wel of niet uitgenodigd voor een auditie. Na je auditie hoor je of kunt beginnen op de opleiding.
Toelatingsprocedure
De aanmeldprocedure van de opleiding ziet er als volgt uit:
Stap 1 – Je meldt je via onze website aan.
Stap 2 – Vervolgens sturen we je een link, waarmee je verder kunt werken aan je online aanmelding.
Stap 3 – Je hebt uiterlijk tot en met 31 maart de tijd om je dossier compleet te maken. In dit dossier moet je een profielfoto en drie opnames uploaden.
Stap 4 – Eerste voorselectie op basis van de online aanmelding. Docenten van de opleiding beoordelen jouw aanmelding en op basis hiervan word je wel of niet uitgenodigd voor de auditie.
Als je wordt uitgenodigd, heb je eerst een auditie en intakegesprek. Daarna hoor je of je mag beginnen op de opleiding.
De auditiedata voor 2022 staan al vast, dus houd hier rekening. De audities van de opleidingen artiest/muzikant zijn op 21,22,25,26,28 en 29 april 2022.
De uitslag van de audities ontvang je uiterlijk 20 mei 2022.
De plaatsingsdagen zijn op 10 en 17 juni. Op een van deze twee dagen ben je bij ons op school om de formele zaken te regelen en je klas te ontmoeten.
Na de audities en kennismakingsgesprekken wordt bepaald welke studenten worden toegelaten tot de opleiding. We krijgen jaarlijks meer dan 1000 aanmeldingen, het is dus heel belangrijk om ook een Plan B te hebben, mocht je bij ons niet worden aangenomen!
Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.
Aanschaf van een laptop
Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: Laptop Eisen
Studentenreisproduct
Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.
Studiefinanciering
Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.
* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Muzikant Dance
Studiecoördinator
Jeroen Kant
Logic
Jeroen Hoogenboom
Ableton
Maarten Smit
Discipline
Jeroen Hoogenboom
Olav Basoski
Rec Mode
Tom Ven
Jeroen Kant
Taras van de Voorde
Jeroen Hoogenboom
Maarten Smit
Mastering
Ron van Kroonenburg
Muziek Theorie
Maarten Smit
Popvisie
Communicatie
Marije van Bommel
Rogier van Hout
Engels
Laura Vernooij
Larry Kendrick
Rekenen
Roeland van den Beemd
SLB
Maarten Smit
Jeroen Hoogboom
Jeroen Kant